KZ

Холестерин (нені білу маңызды?)

Холестерин-бұл жасушаларды, жыныстық гормондарды түзуге, D дәруменінің алмасуына және т.б. қажетті зат, холестериннің 70% – ы адам ағзасында синтезделеді, қалған 30% – ы тамақтан келеді. Қандағы төмен немесе жоғары мөлшердегі холестерин несімен қауіпті. Холестериннің төмендеуі әртүрлі аурулардың белгісі болуы және депрессиялық жағдайларды тудыруы мүмкін. Холестериннің жоғарылауы жүрек-тамыр ауруларының пайда болуына әкелетін қауіп-қатер факторларының бірі болып табылады. Артық «жаман» холестерин артериялардың қабырғаларында жиналып, қан тамырларын зақымдайтын атеросклероз дамиды. Бұл миокардтың инфарктісіне немесе ми инсультіне әкелуі мүмкін.

Холестерин деңгейін қаншалықты жиі тексеріп отыру қажет?

Жасы 20-дан асқан әр адамға жылына бір рет липидограмма жасауға кеңес беріледі.

Қандағы холестериннің қалыпты деңгейін қалай сақтауға болады?⠀

Жануарлардан алынатын майларды аз жеп, майсыз ет түрлеріне артықшылық беріңіз, жұмыртқаны, қант пен алкогольді қалыпты мөлшерде ішіңіз, емдік асқа көбірек балық, көкөністер мен шөпті өнімдерді пайдаланыңыз, белсенді өмір салтын жүргізіңіз және темекі шекпеңіз.